Suusyöpä on kuudenneksi yleisin syöpä. Suusyöpää esiintyy sekä miehillä että naisilla lähes kaikissa ikäryhmissä. Keski-ikä sairauden toteamishetkellä on yli 60 vuotta.
Suusyövän hoitomuodot
Suusyövän hoito on leikkaus tai sädehoito tai näiden yhdistelmä. Yhdistelmähoidossa annetaan sädehoito joko ennen leikkausta, sen jälkeen tai sekä leikkausta ennen että sen jälkeen. Hoitomuoto riippuu syöpäkasvaimen laadusta, koosta ja siitä onko se levinnyt muualle.
Suusyövän leikkauksen vuoksi potilas on sairaalassa 1-3 viikkoa. Uusissa tapauksissa tehdään vielä myöhemmässä vaiheessa lisäleikkauksia, kuten kudoskorjauksia. Yleensä sairaalassaolo rajoittuu silloin noin viikkoon. Jos kyseessä on pieni kasvain 1-2 kuukauden sairasloma yleensä riittää. Yhdistetty leikkaus ja sädehoito edellyttää kuitenkin vähintään 5-6 kuukauden sairaslomaa.
“Hoitomuoto riippuu syöpäkasvaimen laadusta.”
Suun terveys hoitojen jälkeen
Hoitojen seurauksena suun limakalvot saattavat rikkoutua, jolloin syntyy suutulehdus. Se ilmaantuu usein jo hoitojen alkuvaiheessa ja saattaa vaikeuttaa syömistä ja puhumista. Suutulehdus paranee muutamien viikkojen kuluessa hoitojen päätyttyä. Suun hoito tulehduksen aikana on erittäin tärkeää, koska paha suutulehdus voi johtaa hoidon tilapäiseen keskeyttämiseen.
Hampaat harjataan pehmeällä harjalla varovasti joka päivä. Voimakkaita hammastahnoja ja kaikkia suuvesiä tulee välttää. Suuta huuhdellaan useita kertoja päivässä laimealla suolavedellä. Myös haalea kamomillatee rauhoittaa limakalvoja. Mikäli suu tuntuu kuivalta, sitä voi voidella ruokaöljyllä.
Lue tästä ohjeita suun terveydestä huolehtimiseen.
Suusyövän kuntoutus
Pään ja kaula alueen syöpähoidon seurauksena suun ja kasvojen alueella voi olla kudospuutoksia ja arpikudosta, jotka vaikeuttavat syömistä ja puhumista. Suu, kieli ja huulet saattavat toimia vajavaisesti, jos leikkauksessa on jouduttu poistamaan tai vaurioittamaan liike- tai tuntohermoja.
Hoitojen seurauksena voi tulla muutoksia puheeseen, ääneen ja sanojen muodostamiseen. Tarvittaessa potilas ohjataan foniatrin ja puheterapeutin vastaanotolle.
On mahdollista, että hoidot aiheuttavat myös pysyvän syljenerityksen vähentymisen ja suun kuivumisen. Kuivan suun aiheuttamia ongelmia voidaan kuitenkin helpottaa ja osittain jopa ennaltaehkäistä.
Leikkauksen yhteydessä ja sädehoidon vuoksi poistetut hampaat korvataan proteesilla. Proteesi voi olla joko irrotettava tai kiinteä ja tarvittaessa se voidaan tukea leukaluuhun implanttien eli keinojuurien avulla. Proteesit tulee puhdistaa huolellisesti harjalla, juoksevan veden alla.
Tukea sairauden kanssa
Kokonaisvaltaista toipumista nopeuttaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa alkanut tuki ja kuntoutus. Lääkäreiden ja hoitajien lisäksi on mahdollista saada sosiaalityöntekijän, puheterapeutin, ravitsemusterapeutin, fysioterapeutin, psykologin ja sairaalateologin apua.
Joskus vastasairastuneen paras ymmärtäjä on sellainen, joka on itse kokenut saman. Yhdistyksemme kautta on mahdollista saada vertaistukea sekä omaisille että sairastuneille.
Lue lisää tukihenkilöistä täältä.
Suomen Kurkku- ja Suusyöpäyhdistys ry toteuttaa suusyöpäpotilaille suunnattua kuntoutus – ja sopeutumisvalmennustoimintaa järjestämällä erilaisia kursseja. Ne on tarkoitettu sekä yksittäisille potilaille että pariskunnille.
Lue lisää kursseista täältä.
Artikkeli on referoitu Kurkku- ja Suusyöpäyhdistys Ry:n “Tietoa suusyövästä” -oppaasta, jonka ovat kirjoittaneet Leena Rosenberg, Anna-Lisa Söderholm, Susanne Tuominen ja Arto Aaltonen.